Terugblik programma: Imagine Home in Noordbrabantsmuseum

Terugblik evenement: Imagine Home in Het Noordbrabants Museum

Op 15 mei bezochten ArtTable leden de tentoonstelling Imagine Home in Het Noordbrabants Museum. Na een introductie door directeur Jacqueline Grandjean gaf conservator Yvette van der Zande een uitgebreide rondleiding. Een mooi inkijkje in de totstandkoming van deze bijzondere tentoonstelling, waarin dertien kunstenaars uit Afghanistan, Libanon, Oekraïne, Palestina, Syrië, Tunesië, Zuid-Afrika, Zwitserland en Nederland met uiteenlopend werk hun ervaringen rondom ontheemding en thuis laten zien. De tentoonstelling Imagine Home is nog tot en met 2 juni te zien.
Na afloop borrelden we gezellig na in het café tegenover het museum. Dank aan het team van Het Noordbrabants Museum voor de warme ontvangst en aan Jacqueline en Yvette voor de fijne toelichting!

Terugblik evenement: rondleidingen Kunstmuseum en Fotomuseum

Terugblik evenement: ArtTable X WAGA in Den Haag

In juni ontmoetten ArtTable leden en WAGA leden elkaar voor het eerst bij April in Paris in Aerdenhout. Toen gaf onder andere beeldend kunstenaar en onderzoeker Janice McNab een lezing over Hilma af Klint en de tentoonstelling waar ze aan mee werkte.

Vrijdag bezochten we de tentoonstelling ‘Hilma af Klint en Piet Mondriaan – Levensvormen’ in het Kunstmuseum met een rondleiding door Janice en curator Laura Stamps. Het was een bijzondere tentoonstelling, waarin Af Klint en Mondriaan naast elkaar geplaatst zijn. De kunstenaars hebben elkaar nooit ontmoet, maar zijn wel tijdgenoten. Thema’s als spiritualiteit en de relatie van de kunstenaars tot de natuur werden per zaal uitgelicht. Tijdens de rondleiding kregen we achtergrondinformatie over de totstandkoming van de tentoonstelling, de keuze voor de combinatie van kunstenaars en kregen we inzicht in inspiratiebronnen van beide kunstenaars.

Ook bezochten we de tentoonstelling ‘Vrouwen aan het front’ in het naastgelegen Fotomuseum. Acht vrouwelijke oorlogsfotografen begaven zich aan de frontlinies om verslag te leggen van oorlogen. Bekende fotograferen, zoals Lee Miller, maar ook onbekende namen zijn daar te zien. Ons lid en curator bij Fotomuseum Den Haag Iris Sikking gaf een rondleiding.

Het was een gevarieerde middag, die we afsloten met een borrel bij museumcafé Gember. Dank aan Laura, Janice en Iris voor de rondleidingen, aan Pao Lien Djie voor de organisatie en aan de leden van WAGA en ArtTable voor hun komst en aandacht. Het was weer een bijzondere uitwisseling.

Zowel de tentoonstelling ‘Hilma af Klint en Piet Mondriaan – Levensvormen’ als ‘Vrouwen aan het front’ zijn nog te bezoeken.

I.M. Hendriekje Bosma

I.M. Hendriekje Bosma

Deze zomer overleed op 8 augustus jongstleden Hendriekje Bosma. Zij was voormalig conservator en grondlegger van de kunstcollectie van de Vrije Universiteit.

Hendriekje werkte van 1986 tot 2014 aan de VU als curator van het Exposorium en conservator. Hier organiseerde zij talloze exposities en bijeenkomsten. Hendriekje had een feilloos gevoel voor talent en kocht vaak in een vroeg stadium werk aan van belangrijke kunstenaars vaak in opdracht. Het resulteerde in een omvangrijke VU-kunstcollectie van zo’n 1.450 werken, deels door de universiteit zelf aangekocht en deels door het rijk en Gemeente Amsterdam verkregen werken via de BKR-regeling.

Ook wist zij als geen ander de beeldende en academische gemeenschap met elkaar te verbinden. In 2014 verscheen er een opiniestuk bij haar afscheid aan de VU in Ad Valvas zij vertelde daarin: “Van oudsher gaan kunst en wetenschap samen in het ideaal van Artes liberales. Dat idee heeft de Koninklijke Academie voor Wetenschappen nu weer omarmd door het instellen van een kunstraad. Kunst en wetenschap hebben gemeen dat je zoekende op weg bent naar een bepaald resultaat. Je hebt er doorzettingsvermogen en creativiteit voor nodig.’’

Naast haar werkzaamheden bij het Exposorium had ze nog verschillende tijdelijke functies en had ze een tijd een eigen bureau van waaruit ze tentoonstellingen maakte. Hendriekje: “Naast curator van het Exposorium heb ik verschillende tijdelijke functies gehad. Die elkaar altijd op een of andere manier hebben beïnvloed en versterkt.Toen ik docent architectuur eschiedenis was, had ik een intensief contact met studenten en collega’s. Dat heeft er toe geleid dat onderzoek uit hun werkcollege’s, als het te visualiseren was, uitgroeide tot een tentoonstelling voor het Exposorium. Studenten kregen zo de ervaring om onderzoek uit te werken tot een mooie presentatie, het verhaal vertellen voor een breder publiek. Dan had ik nog een tijdje een eigen bureau, waar ik projecten uitvoerde, waaronder tentoonstellingen. Voor de gemeente Hoorn bijvoorbeeld stelde ik presentaties samen over nieuwe theatergebouwen in Nederland.”

Hendriekje Bosma was een graag gezien ArtTable-lid, een markante en aimabele persoonlijkheid, en ze zal door velen binnen het netwerk gemist worden.

Foto door Riechelle van der Valk.