Table for Two 2023

Leer van elkaars perspectieven, ervaringen en kennis

Table for Two is het mentorprogramma van ArtTable Nederland, waarbij leden zich kunnen inschrijven om met een mentor in gesprek te gaan. Het doel van deze gesprekken is om je te laten inspireren door een van de zes mentoren. Deel je vragen, ideeën en ervaringen, en krijg een nieuwe kijk op je ontwikkeling. 

Hoe het werkt:

  • Schrijf je in voor één van de mentoren
  • Een gesprek duurt één uur, is 1-op-1 en kun je zelf plannen na jullie match
  • Iedere mentor kan in totaal twee leden spreken
  • Mochten er meer dan twee inschrijvingen komen op één mentor, zullen we proberen een alternatieve oplossing te zoeken. Dit kunnen we niet garanderen.

“Ik vond het een hele mooie manier om persoonlijk, met tijd en aandacht, kennis te maken met vrouwen uit de sector.”

– Deelnemer editie 2023 

Editie 2023

Wegens succes organiseerde ArtTable dit jaar een derde editie van Table for Two. De mentoren waren:

  • Marieke Sanders, verzamelaar en oprichter van ArtTable Nederland
  • Femke Haijtema, directeur Museum Gouda
  • Sabrina Kamstra, Hoofd Kunstzaken Amsterdam UMC
  • Suzanne Oxenaar, cultureel ondernemer
  • Meta Knol, directeur Leiden European City of Science 2022, voormalig directeur de Lakenhal
  • Hedwig Saam, directeur Valkhof Museum

 

In deze derde editie van Table for Two zijn in totaal twaalf matches tussen leden gemaakt. ArtTable had zes mentoren gevraagd waar leden zichzelf voor konden aanmelden. Afgelopen zomer en najaar vonden de gesprekken plaats, waar we positieve reacties op hebben ontvangen. ArtTable koppelde de leden aan een zelfgekozen mentor en liet de invulling van het gesprek vrij aan beide leden.

Er werd op verschillende manieren invulling gegeven aan de gesprekken. Sommige leden gebruikten de sessie als coaching, anderen zijn samen uit eten gegaan en benaderden het gesprek als uitwisseling en wederzijdse verdieping. Ook de aanleiding voor gesprekken wisselde sterk. Sommige leden hadden een gerichte loopbaanvraag die ze wilden bespreken met hun mentor. Dit kan een gesprek doelgerichter laten verlopen. Echter benoemen andere leden dat het juist interessant was om elkaars loopbaan te bespreken en vanuit daar naar raakvlakken te kijken. 

 Uit alle gesprekken komt naar voren dat het waardevol is om langer de tijd te hebben om met een vakgenoot te spreken. Onderwerpen zoals loopbaankeuzes, persoonlijke drijfveren, ondernemerschap in de culturele sector, inclusie in musea en de balans tussen werk en privé kwamen naar voren. 

Alle deelnemende leden zouden het aanraden, zoals bijvoorbeeld mooi naar voren komt in deze quotes. 

Table for Two is “Niet alleen [aan te raden] omdat het je de kans geeft om een collega uit het veld waar je bewondering voor hebt te ontmoeten, maar ook omdat het belangrijk is op gezette tijden na te denken over je eigen welbevinden en ontwikkeling.” 

“Het is een heel mooie gelegenheid om eens echt te gaan zitten samen met iemand en zo de tijd en ruimte te krijgen voor een dieper gesprek.” 

“Een gesprek met iemand die net als jij in de culturele sector werkt en verstand heeft van de situatie waarin je werkt maar wel onafhankelijk naar jouw situatie kan kijken is ontzettend waardevol.”