Symposium 2010

Changing Attitudes: Attuning Feminist Legacies

Ter gelegenheid van haar 5-jarig bestaan organiseerde ArtTable Nederland op 30 november 2010 een symposium over de hedendaagse positie van vrouwen in de kunst, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam. Centraal in dit symposium stond het onderzoeken van de verschillende feministische erfenissen en de obstakels die vrouwen vandaag de dag en in de toekomst kunnen tegenkomen bij het realiseren van hun ambities. Diverse vrouwelijke sprekers uit Nederland en het buitenland, die hun stempel hebben gedrukt op het gebied van kunst, deelden hun ervaringen en perspectieven.

Het symposium was opgedeeld in twee paneldiscussies gewijd aan de feministische erfenissen in de beeldende kunst. Het 1e panel was gericht op het heden en het verleden van deze erfenissen, het 2e panel op de toekomst van het feminisme. Per panel zetten 4 vrouwen die bekend staan om hun betrokkenheid bij feministische vraagstukken, hun standpunten uiteen. Het daaropvolgende debat werd geleid door een moderator.


Panel 1
Cornelia Butler, curator Museum of Modern Art, NewYork
Mirjam Westen, curator Museum voor Moderne Kunst, Arnhem
Maria Roosen, beeldend kunstenaar, Arnhem
Camille Morineau, curator Centre Pompidou, Parijs

Moderator:
Hendrik Folkerts, curator Public Programme Stedelijk Museum Amsterdam

Panel 2
Silvia Eiblmayr, curator, Oostenrijk
Jo Baer, beeldend kunstenaar, Amsterdam
Ellen de Bruijne, galeriehoudster, Amsterdam
Iris van der Tuin, docent Universiteit van Amsterdam

Moderator:
Kitty Zijlmans, professor Kunstgeschiedenis en Theorie, Universiteit Leiden

Het symposium werd zeer goed ontvangen en bezocht: de zaal van het Stedelijk Museum (capaciteit 160 plaatsen) was geheel uitverkocht. Het symposium werd financieel ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Mondriaan Stichting.