ArtTable leden

Table for Two

Leer van elkaars perspectieven, ervaringen en kennis

Table for Two is het mentorprogramma van ArtTable Nederland, waarbij leden zich kunnen inschrijven om met een mentor in gesprek te gaan. Het doel van deze gesprekken is om je te laten inspireren door een van de zes mentoren. Deel je vragen, ideeën en ervaringen, en krijg een nieuwe kijk op je ontwikkeling. De mentoren zullen op de algemene ledenvergadering van begin april bekend gemaakt worden. 

Hoe het werkt:

  • Schrijf je in voor één van de mentoren 
  • Een gesprek duurt één uur, is 1-op-1 en kun je zelf plannen na jullie match
  • Iedere mentor kan in totaal twee leden spreken
  • Mochten er meer dan twee inschrijvingen komen op één mentor, zullen we proberen een alternatieve oplossing te zoeken. Dit kunnen we niet garanderen. 

De inschrijving opent na de algemene ledenvergadering.

Verslag Table for Two 2022

In 2022 vond voor de tweede keer Table for Two plaats: het mentorprogramma van ArtTable Nederland! Er zijn in totaal 8 matches gemaakt met de deelnemende mentoren van 2023: Jetske Homan van der Heijden van Christie’s, Josien Pieterse van Framer Framed, Sietske van Zanten van het LAM Museum, Anne de Haij van het Stedelijk Museum Schiedam, Alexandra Landré van Stroom Den Haag en Hester Alberdingk Thijm van de AkzoNobel Art Foundation. Nu het grootste deel van de gesprekken heeft plaatsgevonden, delen we graag een kort verslag.

Onderwerpen die ter sprake kwamen hadden veelal te maken met de eigen positionering, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast kwamen ook andere onderwerpen ter tafel, zoals het ontwikkelen van een lange termijn visie op programmering, de relatie met het publiek, ontwikkelingen op de hedendaagse kunstmarkt, de relatie tussen kunst en het bedrijfsleven, de post-corona situatie in musea en diverse zaken rond de organisatie en financiering van instellingen en projecten.

De matches werden gemaakt op basis van interesse van de aanmelder, wat er soms toe leidde dat de gesprekspartners vanuit een hele andere invalshoek naar een onderwerp keken: dat bleek erg verrijkend te werken. Conclusies die de verschillende gesprekspartners trokken uit het gesprek gaan vooral over in beweging blijven: bijvoorbeeld dat het echt urgent is dat wij als sector mee gaan bewegen met de behoeftes van jongeren als we de aansluiting willen behouden, dat de kunsten met beide benen op de grond moeten blijven staan en dat de kunsten zich bewegen naar een groter maatschappelijk belang.

Een aantal quotes van de deelnemers over het programma:

“Table For Two is voor mij een verrijking: het is een veilige en inspirerende vorm om in een afgesproken tijd in elkaar te investeren, kennis te maken en verdieping te zoeken”

“Het is heel fijn om met iemand die je hoog hebt zitten op zo’n manier te kunnen sparren over je werk en wat je bezig houdt”

“Fijn om een keer met iemand van gedachten te wisselen die wat verder af staat van het museum, het gaf mij een paar goede suggesties”

“Het is in ons drukke bestaan heel prettig om een moment ongedwongen te kunnen spreken over wat je beide bezighoudt”

“Geweldig om te kunnen sparren met iemand binnen de sector met weer hele andere ervaringen en inzichten, daar leer je altijd van”