Terugblik evenement: ArtTable X WAGA in Den Haag

In juni ontmoetten ArtTable leden en WAGA leden elkaar voor het eerst bij April in Paris in Aerdenhout. Toen gaf onder andere beeldend kunstenaar en onderzoeker Janice McNab een lezing over Hilma af Klint en de tentoonstelling waar ze aan mee werkte.

Vrijdag bezochten we de tentoonstelling ‘Hilma af Klint en Piet Mondriaan – Levensvormen’ in het Kunstmuseum met een rondleiding door Janice en curator Laura Stamps. Het was een bijzondere tentoonstelling, waarin Af Klint en Mondriaan naast elkaar geplaatst zijn. De kunstenaars hebben elkaar nooit ontmoet, maar zijn wel tijdgenoten. Thema’s als spiritualiteit en de relatie van de kunstenaars tot de natuur werden per zaal uitgelicht. Tijdens de rondleiding kregen we achtergrondinformatie over de totstandkoming van de tentoonstelling, de keuze voor de combinatie van kunstenaars en kregen we inzicht in inspiratiebronnen van beide kunstenaars.

Ook bezochten we de tentoonstelling ‘Vrouwen aan het front’ in het naastgelegen Fotomuseum. Acht vrouwelijke oorlogsfotografen begaven zich aan de frontlinies om verslag te leggen van oorlogen. Bekende fotograferen, zoals Lee Miller, maar ook onbekende namen zijn daar te zien. Ons lid en curator bij Fotomuseum Den Haag Iris Sikking gaf een rondleiding.

Het was een gevarieerde middag, die we afsloten met een borrel bij museumcafé Gember. Dank aan Laura, Janice en Iris voor de rondleidingen, aan Pao Lien Djie voor de organisatie en aan de leden van WAGA en ArtTable voor hun komst en aandacht. Het was weer een bijzondere uitwisseling.

Zowel de tentoonstelling ‘Hilma af Klint en Piet Mondriaan – Levensvormen’ als ‘Vrouwen aan het front’ zijn nog te bezoeken.