I.M. Hendriekje Bosma

Deze zomer overleed op 8 augustus jongstleden Hendriekje Bosma. Zij was voormalig conservator en grondlegger van de kunstcollectie van de Vrije Universiteit.

Hendriekje werkte van 1986 tot 2014 aan de VU als curator van het Exposorium en conservator. Hier organiseerde zij talloze exposities en bijeenkomsten. Hendriekje had een feilloos gevoel voor talent en kocht vaak in een vroeg stadium werk aan van belangrijke kunstenaars vaak in opdracht. Het resulteerde in een omvangrijke VU-kunstcollectie van zo’n 1.450 werken, deels door de universiteit zelf aangekocht en deels door het rijk en Gemeente Amsterdam verkregen werken via de BKR-regeling.

Ook wist zij als geen ander de beeldende en academische gemeenschap met elkaar te verbinden. In 2014 verscheen er een opiniestuk bij haar afscheid aan de VU in Ad Valvas zij vertelde daarin: “Van oudsher gaan kunst en wetenschap samen in het ideaal van Artes liberales. Dat idee heeft de Koninklijke Academie voor Wetenschappen nu weer omarmd door het instellen van een kunstraad. Kunst en wetenschap hebben gemeen dat je zoekende op weg bent naar een bepaald resultaat. Je hebt er doorzettingsvermogen en creativiteit voor nodig.’’

Naast haar werkzaamheden bij het Exposorium had ze nog verschillende tijdelijke functies en had ze een tijd een eigen bureau van waaruit ze tentoonstellingen maakte. Hendriekje: “Naast curator van het Exposorium heb ik verschillende tijdelijke functies gehad. Die elkaar altijd op een of andere manier hebben beïnvloed en versterkt.Toen ik docent architectuur eschiedenis was, had ik een intensief contact met studenten en collega’s. Dat heeft er toe geleid dat onderzoek uit hun werkcollege’s, als het te visualiseren was, uitgroeide tot een tentoonstelling voor het Exposorium. Studenten kregen zo de ervaring om onderzoek uit te werken tot een mooie presentatie, het verhaal vertellen voor een breder publiek. Dan had ik nog een tijdje een eigen bureau, waar ik projecten uitvoerde, waaronder tentoonstellingen. Voor de gemeente Hoorn bijvoorbeeld stelde ik presentaties samen over nieuwe theatergebouwen in Nederland.”

Hendriekje Bosma was een graag gezien ArtTable-lid, een markante en aimabele persoonlijkheid, en ze zal door velen binnen het netwerk gemist worden.

Foto door Riechelle van der Valk.