Agenda

Bezoek tentoonstelling ‘Meesterlijke Vrouwen’

Bezoek tentoonstelling ‘Meesterlijke Vrouwen’

Op 1 september ontvangt directeur Deirdre Carasso de ArtTable-leden in het Stedelijk Museum Schiedam. In het auditorium zal zij vertellen over het museum waarna gastcurator Trudy van Zadelhoff een rondleiding zal geven door de tentoonstelling Meesterlijke Vrouwen.
Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen, blijkt uit onderzoek van Mama Cash. Hoe beroemd sommige vrouwen ook waren, na hun dood werden ze uit de kunstgeschiedenis geschreven. Een flink aantal raakte in vergetelheid. De tentoonstelling Meesterlijke Vrouwen brengt daar verandering in. Daar is 100% vrouw. Beluister het interview over de tentoonstelling op Radio 1 hier.
Met Meesterlijke Vrouwen haakt het museum aan bij het vrouwenkiesrecht dat 100 jaar geleden werd ingevoerd. Meesterlijke Vrouwen bevat werk van professionele kunstenaars die belangrijk zijn voor een bepaalde stroming. Vier daarvan zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. De nadruk ligt op de periode 1915-1960. Dat levert een gevarieerd beeld op met grootse glas-in-loodramen van Jacoba van Heemskerck, gestileerde schilderijen van Lou Loeber en realistische portretten van Charley Toorop. Tien Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw worden gekoppeld aan vrouwelijke kunstenaars van nu. Door deze generatie aan hedendaagse kunstenaars te verbinden, worden ze weer springlevend, zegt gastcurator Trudi van Zadelhoff. Ook zie je hoe de kunstenaars van nu op de schouders staan van hun pionierende voorgangers.