Agenda

Diversify! Your Voice Matters

Diversify! Your Voice Matters

Foto boven: Guess Who is Coming to Dinner Too? (2017) van Patricia Kaersenhout

Op 21 maart leidt ArtTable-voorzitter en conservator hedendaagse kunst van Museum Arnhem Mirjam Westen de ArtTable-leden rond in de tentoonstelling Your Voice Matters in de tijdelijke presentatieplek van Museum Arnhem, De Kerk.

In de aanloop naar het 15-jarig jubileum van ArtTable Nederland geeft het bestuur invulling aan het thema ‘culturele diversiteit / inclusiviteit’ door middel van een programmareeks van bijeenkomsten, lezingen en discussies waarmee het jubileum inhoudelijk wordt voorbereid. In 2018 en 2019 neemt ieder bestuurslid de organisatie van een dergelijke bijeenkomst op zich. Dit programma is deel drie uit de reeks.

In Your Voice Matters zijn kunstwerken te zien van twaalf kunstenaressen over de positie van vrouwen nu en in het verleden. Zij reageren in hun werk op vraagstukken zoals seksueel geweld, rollenpatronen, uitsluiting en migratie. Zo geven ze vrouwen een stem.
De discussie over de positie van vrouwen in de samenleving is actueler dan ooit. Over de hele wereld komen vrouwen op voor hun rechten, zoals gelijke beloning, seksuele zelfbeschikking en economische zelfstandigheid. De #metoo beweging laat een krachtig geluid horen tegen seksuele intimidatie. Your Voice Matters sluit aan bij de landelijke herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland.
Mirjam Westen zal de leden ontvangen en rondleiden. Aansluitend is er een presentatie van Sithabile Mlotshwa, curator en kunstenaar, en directeur van Ifaa-platform.org en Thamgidi Residency Foundation.

Verborgen vrouwelijke geschiedenis
Een wolk van duizenden bladeren schittert in het kunstwerk ‘Tree of Guardians’ (2014) van de Saoedische Manal AlDowayan. De goudkleurige blaadjes fungeren als ‘boodschappers’ van de overgeleverde vrouwelijke kennis en idealen. De kunstenares werkte samen met een groep Saoedische vrouwen die aan de hand van een levensboom – symbool voor wijsheid, bescherming, kracht -, hun vrouwelijke voorouders een stem en naam hebben gegeven.
Ook in het werk van de Nederlandse Patricia Kaersenhout speelt het zichtbaar maken van dat wat is verdrongen in de geschiedenis een grote rol, in het bijzonder kennis die verloren is gegaan als gevolg van de Afrikaanse diaspora en het kolonialisme. Haar kunstwerk ‘Guess Who is Coming to Dinner Too?‘(2017) brengt de verborgen verhalen van 36 ‘heldinnen van verzet’ voor het voetlicht.

Verleiding en macht
Speciaal voor de tentoonstelling maakte de Nederlands-Marokkaanse Wafae Ahalouch el Keriasti een kunstwerk waarin vrouwelijkheid, verleiding en macht samenkomen. De uit Oeganda afkomstige Christine Ayo strijdt tegen het bagatelliseren van seksueel geweld tegen vrouwen. Met het project ‘Voicing Entebbe’ (2017-2019) geeft zij een stem aan de 23 Oegandese vrouwen die in een paar maanden tijd om het leven zijn gebracht.

Ouderschap vs. kunstenaarschap
De Hongaarse Csilla Klenyánszki verzet zich tegen de wijze waarop het ouderschap en het kunstenaarschap bijna niet samen lijken te gaan in de kunstwereld. Om te voorkomen dat kunstenaressen die moeder zijn geworden in een isolement raken, organiseerde zij in 2016-2017 de ‘Mothers in Arts Residency’ in Amsterdam en stelde daarvoor haar stipendium voor jong talent ter beschikking. Daarnaast realiseerde zij de 98-delige fotoserie ‘Pillars of Home’ waarbij zij zichzelf fotografeerde als onderdeel van een installatie van objecten in haar interieur.

Deelnemende kunstenaars aan Your Voice Matters zijn: Wafae Ahalouch el Keriasti (1978 MA/NL), Manal AlDowayan (1973 SA), Christine Ayo (1987 UG), Esiri Erheriene-Essi (1982 UK), Alicia Framis (1967 ES), Patricia Kaersenhout (1966 NL), Iris Kensmil (1970 NL), Heba Khamis (1989 EG), Susanne Khalil Yusef (1984 DE), Csilla Klenyánszki (1986 HU), Cristina Lucas (1973 ES) en Shana Moulton (1976 VS)

 

Foto: Toelichting door Sithabile Mlotshwa, curator en kunstenaar, en directeur van Ifaa-platform.org en Thamgidi Residency Foundation.