Agenda

Bezoek ‘Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra

Bezoek ‘Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra

Op 7 november ontvangt senior curator Hilde de Bruijn de ArtTable-leden voor een bezoek aan de tentoonstelling Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra.
Met de tentoonstelling Nieuwe Nuances streeft het Cobra Museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen. Nieuwe Nuances toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra. Sommigen van hen zijn gevierd kunstenaar, sommigen van hen volledig vergeten.

In deze tentoonstelling is werk opgenomen van Else Alfelt, Ferdi, Sonja Ferlov Mancoba, Lotti van der Gaag, Anneliese Hager, Madeleine Szmere Kemeny, Henny Riemens, Dora Tuynman. Naast het werk van deze kunstenaars dat wordt geëxposeerd, wordt specifiek aandacht besteed aan de vraag hoe hun vrouw-zijn de praktijk en de receptie van hun werk heeft beïnvloed, alsmede aan de historische context t.a.v. positie van de vrouw in de jaren 40, 50 en 60.
Daarna leidt Hilde de leden door de gelijktijdige tentoonstelling ‘Intens Mexico’, met 46 werken uit het Museo de Arte Moderno in Mexico City. Aan de hand van thema’s als politiek, identiteit, seks en dood maakt het Nederlandse publiek kennis met belangrijke Mexicaanse moderne kunstwerken en de culturele betrokkenheid van de kunstenaars in Mexico. Er is werk te zien van wereldberoemde kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Rivera, Jose Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros maar ook van nationale beroemdheden als Francisco Toledo en Graciela Iturbide waarvan het werk in Nederland nog nooit te zien is geweest. Overwegend moderne kunst, maar ook hedendaagse kunstwerken komen aan bod. De werken zijn geselecteerd door Sylvia Navarrete Bouzard, tot voor kort directeur van het Museo de Arte Moderno in Mexico-Stad.

Foto: Tentoonstelling ‘Nieuwe Nuances’ in het Cobra Museum.
via Cobra Museum