Agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online gesprek met Pauline Burmann en Annet Zondervan

2 februari 2021//20:00 - 21:30

Op 2 februari gaat ArtTable in gesprek met Arttable-lid Pauline Burmann en Annet Zondervan, Directeur Centrum Beeldende Kunst Zuidoost.
Naar aanleiding van de huidige tentoonstelling Crossing Cultures: 30 years Thami Mnyele Foundation Residency Award die na 9 februari hopelijk weer te zien zal zijn bij het CBK Zuidoost, zal ArtTable-voorzitter Mirjam Westen in gesprek gaan met Pauline Burmann, bestuursvoorzitter van de Thami Mnyele Foundation Residency Award met Annet Zondervan, directeur van het CBK Zuidoost.
Dit jaar bestaat de Thami Mnyele Foundation Residency Award 30 jaar. De stichting is een artist-in-residence die de (culturele) uitwisseling tussen beeldende kunstenaars uit diverse Afrikaanse landen, de Afrikaanse diaspora en Nederland bevordert. De Thami Mnyele Foundation is een van de oudste kleine internationale kunstenaarsresidenties in Nederland. De stichting reikt al jaren prijzen uit in de vorm van artist-in-residence aan kunstenaars uit Afrika en de diaspora. Burmann is verantwoordelijk voor de selectie, het programma en de organisatie van de prijs. Zij zal vertellen over de stichting, het belang en het succes ervan en zal beelden laten zien van het werk van de kunstenaars die te gast waren in de residency en van de collectie.
De kunstenaars in deze tentoonstelling zijn Razia Barsatie (Suriname), Sharelly Emanuelson (Curaçao), Neo Matloga (Zuid-Afrika/Nederland), Moshekwa Langa (Zuid-Afrika/Nederland), Atta Kwami (Ghana/GB), Georges Senga (D.R. Congo/Nederland), Michele Tabor (Zuid-Afrika/Nederland), Guy Woueté (Kameroen/België). Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allen te gast zijn geweest als artist-in-residence bij de Thami Mnyele Foundation. Alle acht zijn ze afkomstig uit Afrika en de diaspora. Allen hebben nog steeds een band met Nederland of Europa; ze hebben zich hier gevestigd of reizen vanwege hun werk regelmatig heen en weer tussen hun thuisland en Europa.
Pauline Burmann is specialist in hedendaagse Afrikaanse kunstgeschiedenis en haar diaspora. Ze studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ‘Contemporary Art history Africa” aan SOAS (School of Oriental and African History) Londen. Als initiator van platform Africanartsandtheory.nl werkt zij als onderzoeker, adviseur, facilitator, curator. Het platform heeft een bibliotheek en archief met een focus op hedendaagse kunst uit Afrika en de diaspora. Ze is verantwoordelijk voor tentoonstellingen en werkte samen met individuele kunstenaars en internationale kunstinstellingen, universiteiten en kunstacademies, media en musea, en overheidsinstellingen in Europa en Afrika. Ze doceert ‘kunstgeschiedenis van hedendaagse Afrikaanse kunst’ en theorie aan verschillende universiteiten en kunstinstellingen in binnen- en buitenland.
Haar laatste activiteiten: Selectiecommissie shortlist Mandela memorial Amsterdam, Curator Zimbabwe exchange, Rembrandtjaar 2019, Scientific Committee Nation 25 Italië 2018- , Mauritius workshop en exhibition curator ’Partage’ 2019, Curator ‘Partner UVA-project Memory in Action’ 2021-2023, Adviseur Vereniging Rembrand 2020, Vrije Universiteit Amsterdam lectures ‘Contemporary African Art’ 2021, Bestuurslid Deveron projects 2016- , Curator ‘Art Zuid’ Amsterdam 2021.
Annet Zondervan is opgeleid als kunsthistoricus aan de Rijksuniversiteit Leiden en sinds 1991 werkzaam voor het CBK Zuidoost, een instelling die actuele kunst programmeert voor een breed publiek. CBK Zuidoost programmeert vanuit de visie dat artistieke kwaliteit en publieksbereik elkaar niet bijten. Het programma van de instelling heeft vier domeinen:
–    tentoonstellingen (in huis en op locatie)
–    binnen- en buitenschoolse educatie
–    kunstopdrachten, monumentaal en kleinschalig
–    kunstuitleen
De interculturele samenleving is een continue inspiratiebron voor de programmering. De leef- en belevingswereld van het publiek van CBK Zuidoost geeft mede richting aan de programmering. Er worden sociaal maatschappelijke onderwerpen geprogrammeerd die belangrijk zijn voor het publiek. Het publiek kan ook een rol spelen bij de samenstelling van het programma.
Annet Zondervan zal vertellen over hoe het CBK Zuidoost vanuit het lokale een verbinding maakt met het internationale, over het tentoonstellingsbeleid, de opdracht aan de kunstenaars, de samenwerking met o.a. het Amsterdam Museum en de residency die CBK Zuidoost samen met de SMA heeft. Natuurlijk worden er ook beelden getoond van de huidige tentoonstelling.

Gegevens

Datum:
2 februari 2021
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Online